PDR - Paintless Dent Repair

Lär dig rikta bucklor utan omlackering

Grundkurs i riktning av bucklor

Välkommen till tre dagars grundkurs i riktning av bucklor.  Du är dig använda verktyg, som du masserar ut bucklan med, limsystem där bucklorna dras från utsidan samt att använda Hotbox, som riktar med hjälp av induktion. Du får på kursen en grundträning vilket gör att du sedan kan fortsätta träna på egen hand hemma. Välj att bara gå vår utbildning eller köp till vårt rabatterade verktygspaket som även innehåller en portabel belysning, limsats  och diverse tillbehör.

Anmälan

Anmälan till kursen sker via anmälningsformuläret eller genom att klicka på knappen nedan. Tänk på att anmäla dig till kursen i tid för att garantera en plats!

Snabbinformation om kursen

Längd: 3 dagar 
Tid: 08:30-16:30 (första dagen börjar vi 09:30)
Plats: Cypressvägen 29, 213 63, Malmö
Pris: 9500.- ex. moms per person. Eventuellt verktygspaket tillkommer (se nedan) 
Lunch: Ingår alla dagar
Antal deltagare: 3-5 st.

Komplettera din befintliga utbildning med PDR. Bra sätt att öka intäkterna och attrahera nya kunder.

Köp verktyg, tillbehör etc. till rabatterade priser efter genomgången utbildning.

Det är billigare och bättre för kunden att rikta bucklan istället för att lackera om. Och bättre för miljön!

På tre dagar blir du ingen expert men du har förutsättningar att fortsatt träning för att bli duktig.

Agenda - moment på utbildningen

Vi blandar teori och praktik med huvuddelen av kursen ägnar vi åt praktiska övningar på motorhuvar och dörrar. Hur snabbt man lär sig rikta bucklor varierar från person till person men efter tre dagar klarar de flesta att rikta mindre bucklor till ca. 80%. Det är ofta de sista procenten som längst tid att lära sig, det kommer med erfarenheten av att rikta bucklor allt eftersom.

Lokalisering

För att kunna rikta bucklan måste man veta var någonstans man har verktyget under plåten. 

 • Läsa förändringar i lampan
 • Övningar i koordination
 •  Övningar på motorhuv
Praktiska träningsmoment

Vi övar på att rikta olika typer och storlekar av bucklor. Efterhand som man klarar mer och mer ökar vi svårighetsgraden.

 • Riktning på öppna ytor
 • Bucklor under förstärkningar / balkar
 • Rikt på dörrar
 • Små bucklor / Stora bucklor
 • Avlånga bucklor (veck)
Fokus vid övningarna ligger på att använda verktygen, då man behärskar dessa kan man klara alla bucklor, men vi kombinerar denna metod med att även arbeta med att limma och använda hotboxen för att se vilka bucklor som går att rikta med respektive utrustning.
Utrustning

Det finns ganska mycket utrusting nuförtiden och vi går igenom de vanligaste verktygen och hjälpmedlem.

 • Ljussystem
 • Stänger
 • Handverktyg
 • Limsystem
 • Hotbox – induktion
 • Övriga hjälpmedel
Övrig genomgång
Vi går igenom flera olika 
 
 • Accesspunkter på bilen
 • Slipning / polering
 • Borrning
 • Nedknackning

 

 

 

PDR-tekniker är eftertraktade

I 20 år har vi utbildat deltagare från hela norden i riktning av bucklor. En del av dessa har idag PDR som sin huvudsakliga inkomst, en del har det som komplement till annan verksamhet. Det finns alltid efterfrågan på en duktig PDR-tekniker.

Vare sig du har ett etablerat företag eller tänker starta en ny verksamhet har du stor användning av denna teknik. Varje lackeringsverkstad eller plåtslagare bör kunna tillhandahålla denna tjänst för att kunna serva sina kunder på ett riktigt sätt. Varför lackera om delen istället för att bara rikta bucklan? Har du en verksamhet där ni säljer eller utför annan service på bilar är detta ett utmärkt komplement, och det finns stora besparingar att göra genom att ha denna kunskap inom företaget.

Vill du satsa på detta som en heltidssysselsättning och bli expert på området finns det stora möjligheter att försörja sig som PDR-tekniker. Börja med att undersöka marknaden där Du bor!

Vilka har nytta av att kunna rikta bucklor?

 • Bilverkstäder
 • Plåt- & Lackeringsföretag
 • Ambulerande PDR-tekniker
 • Bilfirmor
 • Rekonditioneringsföretag
 • m.m.

Att tänka på inför utbildningen

Efter att haft utbildning i många år vet vi att det inte är lätt och det tar lång tid att bli riktigt duktig, men har man viljan och ambitionen kan alla lära sig hantverket. Att det tar tid att lära sig ska man se som en fördel eftersom många fler annars hade erbjudit tjänsten. Under utbildningsdagarna får du en teoretisk och praktisk introduktion av tillgängliga tekniker så du vet hur du ska arbeta med bucklor på olika ställen och av olika storlek. Det tar olika lång tid för den enskilde personen att bli skicklig tekniker men grundkursen ger dig alla förutsättningar att fortsätta öva på egen hand. Viktigt att betona är att dock man inte blir fullärd efter 3 dagar men fortsätter man träna regelbundet så kommer man efterhand att öka sin skicklighet.   

Köp till ett verktygspaket

Våra verktyg kommer från schweiziska Betag Innovation som är ledande när det gäller reparation av skador på bilar. Nedanstående utrustning kan köpas starkt rabatterat med utbildningen och priset för dessa blir då 28 900:- ex. moms. Ordinarie pris för dessa är normalt 36 900:- ex. moms. 

 

5 PCs Pro Set med tillbehör

Verktygspaket i en praktiskt bärbart fodral innehållande 25 av de mest användbara verktygen.  Man klarar de flesta bucklor med detta verktygspaket. Det medföljer även en Hailstrap, som används för rikt av bucklor i taket, krokar, fönsterskydd, kil, dorn och teleskopstropp med spännband.

Vid behov av kan man sedan komplettera med fler specialverktyg vid behov. 

Portabel belysning

Det medföljer även en batteridriven belysning i paketet som även den är tillverkad av Betag Innovation. Den har en sugpropp för fäste på lacken eller på rutorna och med ett batteri som är monterat på foten för lägre tyngdpunkt.

En mycket bra belysning som matchar även se större lamporna i kvalitet. 

Limsats

En sats för rikt av bucklor med lim ingår också i det rabatterade paketet. Det finns limpistol, justerbar lyft, två sorters lim och ett antal glue tabs som man limmar på bucklan som ska riktas.

Som komplement finns även en glidhammare som kan användas istället för lyften.